Czekolada Panama Bocas del Toro BIO z ksylitolem 85% ciemna bez cukru

Czekolada Beskid Panama z ksylitolem
  • promocja
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 15,84 zł 18,00 zł 15.84
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Czekolada Beskid Panama z ksylitolem

Czekolada Beskid Panama z ksylitolem to czekolady robione z pasją. Każda tabliczka jest wykonana ręcznie, wyprodukowana od ziarna do tabliczki (bean to bar) z wysokiej jakości ziaren kakaowca pochodzących z Panamy region Bocas del Toro słodzona ksylitolem. 

Proces produkcji czekolady jest bardzo dokładny i dzieli się na następujące etapy:

  • import ziaren - selekcjonowane są źródła, pochodzenie, gatunek, warunki przechowywania i magazynowania. Sprawdzany jest region pochodzenia, warunki upraw i odmiana. Ten okres trwa nawet do 3 miesięcy.
  • selekcjonowanie ziaren - proces ten polega głownie na oddzieleniu ziaren kakaowca w procesie jego suszenia od wszelkich naturalnych zanieczyszczeń (patyki, kamyczki itp.) Ziarna są też dzielone na 2 gatunki.
  • prażenie ziaren - bardzo istotny etap, od niego zależy jakość i smak końcowego produktu, czyli samej czekolady. Prażenie odbywa się w temperaturze od 120 do 160 godzin. Podczas tego procesu wydobywany jest z ziaren typowy dla kakao aromat. Zachodzi tutaj dość duże podobieństwo do kawy, ponieważ również kakao posiada kilkaset różnych aromatów. Prażenie trwa ok 30 minut.
  • śrutowanie - zwane inaczej odwiewaniem łuski, aby z ziarna można było wykonać czekoladę nie może być ono w łusce. Sama łuska jest bardzo lekka dzięki czemu proces śrutowania odbywa się za pomocą powietrza pod lekkim ciśnieniem. Ciekawostką jest fakt, że kiedyś oddzielano łuskę od ziaren ręcznie. Trwało to 1 godzinę na 1kg ziaren. Aktualnie robią to maszyny i trwa to w tempie 1kg na 1 minutę.
  • rafinacja - odbywa się razem z konszowaniem. Jest to etap rozdrabniania ziaren kakao oraz mieszanie masy czekoladowej. Rafinacja i konszowanie to proces, który w przypadku produkcji rzemieślniczej przy użyciu kamiennych młynów – melanżerów – trwa od 40 do 80 godzin. Jest to kolejny po prażeniu bardzo ważny etap mający wpływ na jakość, aromat i smak samej czekolady.
  • dojrzewanie czekolady - trwa około kilku tygodniu kiedy to czekolada leży już w formie tabliczek. W tym czasie kształtuje się końcowy i wspaniały aromat.
  • temperowanie czekolady - to już praca na samych tabliczkach, a dokładnie formowanie ich w odpowiedni kształt. Masa czekoladowa podgrzewana jest do temperatury ok. 50 stopni, a następnie schładzana do 30 stopni.
  • pakowanie i formowanie tabliczek - czekolada przelewana jest do odpowiedniej formy jeśli chcemy zmienić jej kształt, a następnie po wystygnięciu pakowana.

Czekolada Beskid Panama z ksylitolem

Bardzo żmudny i czasochłonny proces. Warto docenić i kupić dobrej jakości tak zrobioną czekoladę i delektować się ją powoli przy filiżance równie dobrze zrobionej metodą rzemieślniczą kawy.

 

Ziarna kakaowca użyte do produkcji tej tabliczki posiadają certyfikat ekologiczny BIO.

Skład:

ziarno kakaowca 85%

ksylitol 15%

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl