Granulat sojowy 200g BIO

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 8,90 zł 8.90
ilość szt.
Zyskujesz 8 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Granulat sojowy 200g BIO - przepisy na dole strony.

Ekologiczny granulat SOJOWY to poddana procesowi ekstruzji odtłuszczona mąka sojowa. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka i błonnika pokarmowego. Doskonale zastępuje mięso, dzięki czemu może być wykorzystywana jako składnik farszu do gołąbków, pierogów, sosu do spaghetti, zup, past lub jako nadzienie do warzyw.

SKŁADNIKI
SOJA ekstrudowana* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Granulat zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem przez kilka minut. Gdy napęcznieje dodać zioła lub przyprawy. Można go również wcześniej uprażyć na patelni, a dopiero później wykorzystać do gotowania.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1478 kJ / 352 kcal
Tłuszcz - 7,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,2 g
Węglowodany - 14 g
w tym cukry - 7,7 g
Błonnik - 14 g
Białko - 50 g
Sól - 0,03 g

INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, ORZECHY, SEZAM.

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Granulat sojowy kilka przepisów jak go wykorzystać.

Granulat sojowy, zwany także kruszonym mięsem sojowym, to popularny zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Można go używać do przygotowywania różnych potraw. Oto kilka przepisów, w których granulat sojowy jest używany:

granulat sojowy przepisy

  1. Klasyczna Bolońska:

    Składniki:

    • 1 szklanka granulatu sojowego
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 puszka pomidorów krojonych
    • Przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz
    • Olej roślinny

    Sposób przygotowania:

    a. Zalej granulat sojowy wrzącą wodą i pozostaw go na kilka minut. Następnie odcedź go.

    b. Podsmaż cebulę i czosnek na oleju roślinnym.

    c. Dodaj granulat sojowy i smaż przez kilka minut.

    d. Dodaj pomidory i przyprawy. Dus przez około 20-30 minut. Podawaj z makaronem.

  2. Chili z sosem sojowym:

    Składniki:

    • 1 szklanka granulatu sojowego
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 papryki, posiekane
    • 1 puszka czerwonej fasoli
    • 1 puszka pomidorów krojonych
    • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
    • Przyprawy: chili, papryka, cynamon, sól

    Sposób przygotowania:

    a. Zalej granulat sojowy gorącą wodą i pozostaw go na kilka minut. Następnie odcedź go.

    b. Podsmaż cebulę na oleju roślinnym, dodaj papryki.

    c. Dodaj granulat sojowy, pomidory, fasolę i sos sojowy.

    d. Dus na małym ogniu przez około 20 minut. Podawaj z ryżem lub tortillami.

  3. Klopsiki sojowe:

    Składniki:

    • 1 szklanka granulatu sojowego
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 jajka (lub zamiennik wegański)
    • Bułka tarta
    • Przyprawy: majeranek, sól, pieprz
    • Sos pomidorowy

    Sposób przygotowania:

    a. Zalej granulat sojowy wrzącą wodą i odcedź.

    b. W misce wymieszaj granulat sojowy, cebulę, czosnek, jajka, bułkę tartą i przyprawy.

    c. Uformuj klopsiki i smaż na patelni do zarumienienia.

    d. Podawaj z sosem pomidorowym i makaronem lub ziemniakami.

Granulat sojowy jest wszechstronnym składnikiem, który można używać w wielu innych potrawach, takich jak kotleciki, zupy, farsze do pierogów czy sałatki. To dobra alternatywa dla mięsa i źródło białka roślinnego.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl