Instytut Kawy Kawa Etiopia Chuco
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Kawa Etiopia Chuco
Wyjątkowa arabika z Afryki, wyróżniająca się intensywną owocową nutą różowego grejpfruta, harmonijnie połączoną ze słodyczą kruszonki. Charakteryzuje się idealnym balansem między wyrazistą kwasowością a delikatną słodyczą, co sprawia, że jest niezwykle gładka w odbiorze. Doskonały wybór dla miłośników espresso i kaw czarnych, którzy cenią bogaty, wielowymiarowy profil smakowy.
Kawa z gatunku Arabika, ziarnista, palona.
100% Arabika, data palenia znajduje się na zgrzewie opakowania.
Region |
Chuco |
Odmiana | Heirloom |
Wysokość upraw |
1950 m n.p.m. |
Obróbka | washed |
Kwasowość | średnia |
Nuty smakowe | różowy grejpfrut, maliny, kruszonka |
Przeznaczenie |
kolba, kawiarka, automat |
Kawę przygotuj tak jak lubisz. My rekomendujemy: ekspres kolbowy, kawiarka, ekspres automatyczny.
Dzięki obróbce metodą mokrą (washed), polegającej na usunięciu miąższu z ziaren kawy przy użyciu wody, ziarno zyskuje intensywny aromat, a owocowe nuty stają się bardziej wyraźne, podkreślając wyjątkowy charakter smaku.
Data palenia
Kawę wypalamy codziennie, dzięki temu nasza kawa jest zawsze świeża. Data palenia znajduje się na każdym opakowaniu.
Data przydatności
Kawę z naszej palarni rekomendujemy spożyć po 7. dniu od wypalenia oraz przed upływem 6. miesięcy od tej daty. Wtedy kawa będzie najsmaczniejsza. Najlepsze efekty uzyskamy, jeśli zaparzymy kawę między drugim tygodniem a trzecim miesiącem od wypalenia.
Dlaczego kawa musi odpocząć?
Kawa po wyjściu z pieca musi odgazować. Dlatego w naszych opakowaniach znajduje się wentyl „one way”, dzięki któremu nadmiar dwutlenku węgla ucieka z ziaren do atmosfery. Proces zaczyna się zaraz po wyjęciu z pieca i może trwać nawet do 2 tygodni.
Przechowywanie
Po otwarciu najlepiej przechowywać w oryginalnym opakowaniu.
Kawa z historią
Etiopia to kolebka kawy, a region Chucho słynie z upraw najwyższej jakości arabiki. Położony na wysokościach sprzyjających powolnemu dojrzewaniu ziaren, oferuje kawę o wyjątkowym profilu smakowym. Żyzne gleby, tropikalny klimat i tradycyjne metody obróbki nadają ziarnom intensywną owocowość z wyraźnymi nutami różowego grejpfruta, przełamanymi subtelną słodyczą. Kawa z Chucho to harmonijne połączenie cytrusowej kwasowości i gładkiego finiszu – doskonała dla miłośników czarnej kawy oraz espresso.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.