Instytut Kawy Kawa Honduras Verracruz
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Kawa Honduras Verracruz
Ta wyjątkowa arabika pochodzi z regionu Veracruz. Charakteryzująca się niską kwasowością i subtelną owocową nutą. Jej profil smakowy łączy aksamitną mleczną czekoladę z wyrazistym akcentem granatu i delikatnością herbaty. Doskonale sprawdza się zarówno w espresso, ukazując swoją wielowymiarowość, jak i w kawach mlecznych, gdzie jej czekoladowa słodycz harmonijnie komponuje się z mlekiem. To doskonały wybór dla tych, którzy cenią łagodność, elegancję i owocowe niuanse w filiżance.
Kawa z gatunku Arabika, ziarnista, palona.
100% Arabika, data palenia znajduje się na zgrzewie opakowania.
Region |
Veracruz |
Odmiana | Caturra, Catuai, Java, Marcezella, Etiozar |
Wysokość upraw |
1100-1200m n.p.m. |
Obróbka | washed |
Kwasowość | niska, owocowa |
Nuty smakowe | mleczna czekolada, granat, herbata |
Przeznaczenie |
kolba, kawiarka, automat |
Kawę przygotuj tak jak lubisz. My rekomendujemy: ekspres kolbowy, kawiarka, ekspres automatyczny.
Dzięki obróbce metodą mokrą (washed), polegającej na usunięciu miąższu z ziaren kawy przy użyciu wody, ziarno zyskuje intensywny aromat, a owocowe nuty stają się bardziej wyraźne, podkreślając wyjątkowy charakter smaku.
Data palenia
Kawę wypalamy codziennie, dzięki temu nasza kawa jest zawsze świeża. Data palenia znajduje się na każdym opakowaniu.
Data przydatności
Kawę z naszej palarni rekomendujemy spożyć po 7. dniu od wypalenia oraz przed upływem 6. miesięcy od tej daty. Wtedy kawa będzie najsmaczniejsza. Najlepsze efekty uzyskamy, jeśli zaparzymy kawę między drugim tygodniem a trzecim miesiącem od wypalenia.
Dlaczego kawa musi odpocząć?
Kawa po wyjściu z pieca musi odgazować. Dlatego w naszych opakowaniach znajduje się wentyl „one way”, dzięki któremu nadmiar dwutlenku węgla ucieka z ziaren do atmosfery. Proces zaczyna się zaraz po wyjęciu z pieca i może trwać nawet do 2 tygodni.
Przechowywanie
Po otwarciu najlepiej przechowywać w oryginalnym opakowaniu.
Rodzinna firma i zrównoważony rozwój, a to wszystko w Twojej filiżance!
Hacienda Montecristo to rodzinna farma w zachodnim Hondurasie, należąca do rodziny Medina od ponad pięciu pokoleń. Położona w żyznych dolinach gór Majów, niedaleko granicy z Gwatemalą, słynie z dbałości o jakość i ekologiczne metody uprawy. Dzięki powiększonemu obszarowi suszenia słonecznego każde ziarno jest starannie monitorowane, aby osiągnąć idealny poziom wysuszenia. Farma nieustannie rozwija produkcję, jednocześnie zachowując najwyższe standardy jakości i zrównoważonego rozwoju. Wyjątkowym owocem ich pracy jest właśnie kawa Honduras Verracruz, teraz dostępna również w naszym sklepie.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.