Komosa ryżowa czerwona
Opis
Komosa ryżowa gotowanie
Komosa ryżowa czerwona gotowanie. Proces jej przyrządzenia jest bardzo ważny, ponieważ komosa ryżowa sama w sobie jest dość specyficzna w smaku. Ze względu na saponiny, które komosa zawiera występuje nieco gorzkawy posmak, jednak można się go bez problemu pozbyć przy odpowiedniej obróbce termicznej komosy.
Waga produktu: 500g
Przygotowanie komosy:
- Gotowanie komosy warto zacząć od 2-3 krotnego jej przepłukania w zimnej wodzie. Dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego smaku.
- Gotujemy komosę 10-15 minut na wolnym ogniu. W przypadku gdy chcemy wydobyć z niej jeszcze więcej smaku i aromatu warto poddać ją prażeniu (jest to jednak już bardziej czasochłonne) odparowując wodę przed samym gotowanie. Zarumienione nasiona gotujemy nieco dłużej. 15-20 minut.
- Po ugotowaniu pozostawiamy komosę na w garnku pod przykryciem na ok 15 minut. Nasiona wchłoną wodę i staną się sypkie.
Komosa czerwona jest bardziej chrupiąca po ugotowaniu niż bardziej popularna quinoa biała. Zawiera 15% więcej ryboflawiny niż biała komosa, poza tym jest bogata w kwasy tłuszczowe, co ciekawe zawiera również dużo wapnia.
Quinoa jest ciekawym rozwiązaniem na wzbogacenie diety o białko, ponieważ zawiera aż 15g białka na 100g produktu.
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
Ze względu na duża zawartość błonnika oraz białka komosa jest bardzo sycąca i idealnie sprawdzi się w redukowaniu tkanki tłuszczowej. Jej zastosowanie jest tak samo szerokie jak samego ryżu.
Smakuje super w postaci wytrawnej, czyli z mięsem lub strączkami. Desery przyrządzone na słodko zawierające komosę będą równie smaczne co te zrobione z kaszy jaglanej.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.