Olej z pestek dyni
Opis
Olej z pestek dyni tłoczony na zimno
Olej z pestek dyni powinno stosować się na zimno. Nie nadaje się on zatem do smażenia, ale będzie wspaniałym dodatkiem do sałatek czy deserów. Ma bardzo duże zastosowanie pro zdrowotne.
Składniki
100% Olej z pestek dyni tłoczony na zimno.
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 10 g (1 łyżka stołowa) |
%RWS* w 10 g |
Wartość energetyczna |
3697 kJ / 900 kcal |
370 kJ/90 kcal |
4 % |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone jednonienasycone kwasy tłuszczowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe |
100 g 18 g 32 g 48 g |
10 g 1,8 g 3,2 g 4,8 g |
14 % 9 % - - |
Węglowodany w tym cukry |
0 g 0 g |
0 g 0 g |
0 % 0 % |
Błonnik |
0 g |
0 g |
- |
Białko |
0 g |
0 g |
0 % |
Sól** |
0 g |
0 g |
0 % |
Omega-3 |
1 g |
0,1 g |
- |
Omega-6 |
48 g |
4,8 g |
- |
Zastosowanie
Olej z pestek dyni doskonale nadaje się do sałatek, surówek oraz innych dań serwowanych na zimno.
Do wyprodukowania 1 litra oleju potrzeba aż 2,5 kg pestek. Olej ten wpływa wspaniale na układ pokarmowy, działa przeciwpasożytniczo.
Jest również fantastycznym olejem który wspomaga pielęgnację skóry i włosów.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 4-10°C nie dłużej niż 3-4 tygodnie. Może wytrącić się naturalny osad lub zmętnienie jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
INFORMACJE O ALERGENACH
W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.