Wegetariańskie desery z fasoli i batatów
Strączki i bulwy zazwyczaj kojarzą nam się z daniem głównym. Bo gdzie w Polsce nie je się ziemniaków czy fasolki. Strączki również zazwyczaj towarzyszą jako dodatek w sałatce czy potrawach mięsnych. Chcę pokazać Wam jednak jak można wykorzystać je do wspaniałych deserów i odczarować nieco te warzywa.
Bardzo wiele korzyści niesie ze sobą spożywanie strączków oraz bulw. Warzywa te posiadają bardzo dużo błonnika oraz białka. Takie połączenie jest bardzo sycące, a jednocześnie dzięki braku praktycznie tłuszczu bardzo niskokaloryczne.
Zacznijmy od pierwszego przepisu :) Niesamowicie czekoladowe, jednocześnie słodkie a w dodatku bezglutenowe!! Obłęd.
Brownie z fasoli
Przepis:
2 puszki czerwonej fasoli odsączonej
ok. 10 suszonych daktyli
5 łyżek kakao lub karobu
4 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
3 łyżki oleju kokosowego
2 banany
10 suszonych moreli
Fasolę należy zblendować z wcześniej namoczonymi daktylami. Dorzucamy stopniowo kakao, syrop z agawy oraz proszek do pieczenia. Masa może być nieco gęsta.
Dodajemy jajka, olej kokosowy i banany cały czas miksując.
Na koniec dorzucamy pokrojone morele (wlaściwie możecie dodać różne bakalie, które lubicie)
Masę wrzucamy do foremki - polecam najpierw wyłożyć papierem do pieczenia. Wielkość foremki to ok. 20 x 23 cm. Pieczemy przez ok. 40 minut w 170 stopniach C.
Co na wierzch? Cóż opcji jest wiele, my lubimy obłożyć brownie owocami i polać syropem z agawy. Można lekko potraktować wierzch cukrem pudrem albo polewą czekoladową.
Zapytacie, a co można ciekawego zrobić z ziemniaka? Choć to nie jedyne warzywo bulwiaste, ale dość nietypowe do wyrobu słodkości.
Jednak sięgniemy po ziemniaka słodkiego czyli batata.
I tutaj pierwsze moje skojarzenie to wspaniały przepis na tort batatowy prosto z książki "Flexitarianizm" Kingi Paruzel - swoją drogą to wspaniała pozycja kulinarna, dla tych którzy chcą urozmaicić swoją dietę ale szukają szybkich, prostych przepisów. Jednak do niego musicie sięgnąć sami.
Chcesz otrzymywać więcej tak praktycznych treści? Zapisz się do naszego newslettera pod tym linkiem. i zgarnij 15% zniżki na pierwsze zakupy w sklepie.
Tutaj natomiast przytoczę ciasto z batatów tej samej autorki
Ciasto z batatów
Przepis:
1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
3 bataty
4 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
2 garście malin
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania termoobieg. Formę o średnicy 23 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiej do miski z solą, proszkiem, sodą i cynamonem. Następnie wymieszaj z cukrem.
Za pomocą blendera lub rozdrabniacza zmiksuj wszystkie mokre składniki tj. bataty, olej, jajka i jogurt.
Połącz zawartość obu misek mieszając tak by ciasto wyszło jednolite. Dodaj garść malin i połowę posiekanej drobno czekolady. Ponownie wymieszaj.
I nareszcie możemy przelać ciasto do przygotowanej formy. Na wierzch wykładamy pozostałą czekoladę i maliny. Piec przez 60-70 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy.
Warto zwrócić uwagę, że niektóre produkty mogą być zastąpione innymi np. Bataty bananami, a mąkę mielonymi migdałami. Szczegóły tych zmian znajdziecie pod linkiem https://kingaparuzel.pl/blog/2017/07/lekkie-ciasto/
Oba przepisy dostarczą bardzo wielu składników oraz witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Zdrowe i bardzo wartościowe produkty, które kupisz w naszym sklepie będą niezbędne aby zachować dużo energii podczas pracy umysłowej czy wysiłku fizycznego w czasie ciężkiego treningu.
Wielu naszych klientów kupuje wskazane powyżej produkty właśnie w celu lepszego i bardziej wartościowego odżywienia organizmu w trudnych warunkach jakimi jest np. stres i pośpiech. Twoje dzieci również będą szybko i prawidłowo się rozwijać spożywając wskazane składniki. Słodkie dania jakie powstaną ze wskazanych przepisów ułatwią Wam zadanie. Które dziecko nie chciałoby zjeść "czekoladowego brownie" czy "słodkiego ciasta". Smacznego :D