Zdrowszy olej czy oliwa?
Zastanawiasz się, co wybrać – zdrowszy olej czy oliwę z oliwek? Oba produkty mają wyjątkowe właściwości i różne zastosowania w kuchni. W naszej ofercie znajdziesz wysokiej jakości oleje i oliwy tłoczone na zimno, które zachowują wartości odżywcze i wspierają zdrową dietę. Na dole strony znajdziesz więcej informacji, gdzie dokładniej rozpisujemy się o różnicach i zastosowaniach tych produktów.
Olej MCT z kokosa BIO 250ml
34,90 zł
Cena regularna:
39,00 zł
Różnica między olejem a oliwą
Główną różnicą między olejem a oliwą jest ich zachowanie podczas obróbki termicznej. Oliwa z oliwek, zwłaszcza extra virgin, w niewielkim stopniu ulega utlenianiu podczas smażenia czy pieczenia, dlatego świetnie nadaje się do dań wymagających krótkiej obróbki w wysokiej temperaturze. Oleje roślinne natomiast szybciej się utleniają, dlatego najczęściej poleca się je stosować na zimno – np. do sałatek czy pieczywa.
Warto pamiętać, że proces utleniania nie jest korzystny dla organizmu, dlatego tak ważne jest, aby odpowiednio dobierać tłuszcze do sposobu przygotowywania posiłków.
Jak powstaje oliwa, a jak olej?
Oliwa powstaje z miąższu oliwek i jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają zdrowie serca i układu krążenia. W naszej ofercie znajdziesz oliwę extra virgin, tłoczoną na zimno, pełną naturalnych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów.
Olej produkowany jest z różnych roślin – m.in. rzepaku, słonecznika czy lnu. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które również są korzystne dla zdrowia. Oferujemy szeroki wybór olejów:
-
olej kokosowy (bezzapachowy – do dań, zapachowy – również do pielęgnacji i masażu),
-
olej z ostropestu, wspierający regenerację organizmu,
-
olej lniany, który dostarcza dużych ilości kwasów omega-3, ale należy go spożywać wyłącznie na zimno.
Jak przechowywać oleje i oliwy?
Aby zachować pełnię wartości odżywczych, zarówno olej, jak i oliwę, warto kupować w ciemnych butelkach, które chronią przed światłem. Najlepiej przechowywać je w szafce, z dala od promieni słonecznych. Nie należy trzymać ich w lodówce, ponieważ mogą zgęstnieć i stracić swój aromat.
Bardzo ważne: nigdy nie wykorzystuj oleju do wielokrotnego smażenia – przegrzany staje się szkodliwy dla zdrowia.
Podsumowanie
Oleje i oliwy tłoczone na zimno to produkty o wysokiej wartości odżywczej i cennym wpływie na zdrowie. Sprawdzą się zarówno jako dodatek na zimno, jak i – w przypadku oliwy – do lekkiego smażenia. Warto jednak pamiętać, że mimo swoich zalet są to tłuszcze, a więc produkty wysokokaloryczne. Spożywane w rozsądnych ilościach stanowią ważny element zdrowej i zbilansowanej diety.
