Mąka na zdrowe wypieki
Mąka na zdrowe wypieki to nasza oferta ponad 10 rodzajów zdrowych mąk do różnorodnych wypieków. Mamy dla Was tak wspaniałe pozycje jak mąka z tapioki, gryczana, jaglana czy mąka z amarantusa. Dzielą się one również pod względem typu co oznacza ilość substancji mineralnych po zmieleniu. Im ta liczba jest mniejsza tym substancji mineralnych jest mniej, a mąka jest bardziej miałka. Jeśli mąka jest wyższego typu to również ma w sobie więcej błonnika.
Zerknijcie na wpis poniżej aby dowiedzieć się jak stosować różne mąki.
14,90 zł
Cena regularna:
15,90 zł
Jak stosować mąkę
Mąki z nasion strączkowych będą miały dużo więcej białka. Gotowe produkty takie jak makarony przygotowane z tak wartościowych produktów będą dużo zdrowsze, wolniej przyswajalne i przełożą się na poprawę sylwetki w każdej diecie.
Różne mąki możecie łączyć ze sobą w różnych proporcjach. Takie połączenie pozwoli skorzystać z różnych właściwości każdej mąki. Warto zawsze wzbogacić mąkę pszenną innymi aby zwiększyć jej walory zdrowotne.
Mąk wskazanych powyżej raczej nie używamy do pieczenia chleba szczególnie jeśli nie mieszamy ich z pszenną lub żytnią odmianą. Powód jest prosty może nie wyrosnąć i wyjdzie nam taki trochę "placek mocy" ;). Za to nadadzą się one świetnie do deserów, ciast, placków oraz naleśników o których poczytacie na naszym blogu oraz instagramie.
Mąki dzielimy również pod kątem zbóż z jakich pochodzą. W naszym sklepie znajdziecie zdrowe mąki bogate w mikroskładniki takie jak fosfor, magnez, cynk i żelazo oraz witaminy z grupy B. Ich indeks glikemiczny również będzie niższy niż klasycznej mąki pszennej. Mowa oczywiście o mące kokosowej, orkiszowej, migdałowej, owsianej czy mące z ciecierzycy.