Mąka na zdrowe wypieki
Mąka na zdrowe wypieki to nasza oferta ponad 10 rodzajów zdrowych mąk do różnorodnych wypieków. Mamy dla Was tak wspaniałe pozycje, jak mąka z tapioki, gryczana, jaglana czy mąka z amarantusa. Dzielą się one również pod względem typu co oznacza ilość substancji mineralnych po zmieleniu. Im ta liczba jest mniejsza tym substancji mineralnych jest mniej, a mąka jest bardziej miałka. Jeśli mąka jest wyższego typu to również ma w sobie więcej błonnika.
Zerknijcie na wpis poniżej, aby dowiedzieć się jak, stosować różne mąki.
BIO Mąka kasztanowa bezglutenowa 250g
12,40 zł
Cena regularna:
13,90 zł
BIO Mąka gryczana pełnoziarnista 500g
8,94 zł
Cena regularna:
10,90 zł
Jak stosować mąkę
Mąki z nasion strączkowych będą miały dużo więcej białka. Gotowe produkty takie jak makarony przygotowane z tak wartościowych produktów będą znacznie zdrowsze, wolniej przyswajalne i przełożą się na poprawę sylwetki w każdej diecie.
Czy można łączyć różne rodzaje mąk?
Różne mąki możecie łączyć ze sobą w różnych proporcjach. Takie połączenie pozwoli skorzystać z różnych właściwości każdej mąki. Warto zawsze wzbogacić mąkę pszenną innymi, aby zwiększyć jej walory zdrowotne.
Czy każda mąka nadaje się na chleb?
Mąk wskazanych powyżej raczej nie używamy do pieczenia chleba, szczególnie jeśli nie mieszamy ich z pszenną lub żytnią odmianą. Powód jest prosty może nie wyrosnąć i wyjdzie nam z tego zakalec ;) Za to nadadzą się one świetnie do deserów, ciast, placków oraz naleśników, o których poczytacie na naszym blogu oraz instagramie.
Jak dzielimy rodzaje mąk?
Mąki dzielimy również pod kątem zbóż z jakich pochodzą. W naszym sklepie znajdziecie zdrowe mąki bogate w mikroskładniki takie jak fosfor, magnez, cynk i żelazo oraz witaminy z grupy B. Ich indeks glikemiczny również będzie niższy niż klasycznej mąki pszennej. Mowa oczywiście o mące kokosowej, orkiszowej, migdałowej, owsianej czy mące z ciecierzycy.
