Mąka na zdrowe wypieki
Mąka na zdrowe wypieki to nasza oferta ponad 10 rodzajów zdrowych mąk do różnorodnych wypieków. Mamy dla Was tak wspaniałe pozycje jak mąka z tapioki, gryczana, jaglana czy mąka z amarantusa. Dzielą się one również pod względem typu co oznacza ilość substancji mineralnych po zmieleniu. Im ta liczba jest mniejsza tym substancji mineralnych jest mniej, a mąka jest bardziej miałka. Jeśli mąka jest wyższego typu to również ma w sobie więcej błonnika.
Zerknijcie na wpis poniżej aby dowiedzieć się jak stosować różne mąki.
Mąka gryczana 1000g

Mąkę gryczaną białą wytwarza się poprzez zmielenie ziaren gryki. Jest idealnym produktem do wypieków dla osób nietolerujących glutenu.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Mąka jaglana 1kg

Mąka jaglana jest świetnym zamiennikiem bezglutenowym dla tradycyjnej mąki.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Mąka migdałowa 500g

Mąka migdałowa 500g
Mąka migdałowa jest to jedna z najzdrowszych mąk. Powstaje w wyniku drobnego zmielenia nasion owoców migdałowca, czyli migdałów.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Mąka orkiszowa typ 630 1kg

Mąka orkiszowa otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Mąka ta posiada dużo lepsze wartości odżywcze w porównaniu z mąką z pszenicy zwyczajnej.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Mąka owsiana 1000g

Mąka owsiana doskonale spisuje się jako uzupełnienie różnego rodzaju wypieków, zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Mąka pszenna T-500

Mąka pszenna T 500 idealna do biszkoptów i ciasteczek.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Mąka z ciecierzycy 1000g

Mąka z ciecierzycy jest bogata w błonnik, białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Mąka z tapioki 500g

Mąka z tapioki wytwarzana jest z bulw manioku jadalnego w procesie mielenia manioku, który najpierw został poddany obróbce cieplnej. Jest to produkt o wysokiej zawartości skrobi.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Mąka żytnia razowa T-2000 1kg

Mąka żytnia, specjalnie przeznaczona do pieczenia chleba razowego.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Jak stosować mąkę
Mąki z nasion strączkowych będą miały dużo więcej białka. Gotowe produkty takie jak makarony przygotowane z tak wartościowych produktów będą dużo zdrowsze, wolniej przyswajalne i przełożą się na poprawę sylwetki w każdej diecie.
Różne mąki możecie łączyć ze sobą w różnych proporcjach. Takie połączenie pozwoli skorzystać z różnych właściwości każdej mąki. Warto zawsze wzbogacić mąkę pszenną innymi aby zwiększyć jej walory zdrowotne.
Mąk wskazanych powyżej raczej nie używamy do pieczenia chleba szczególnie jeśli nie mieszamy ich z pszenną lub żytnią odmianą. Powód jest prosty może nie wyrosnąć i wyjdzie nam taki trochę "placek mocy" ;). Za to nadadzą się one świetnie do deserów, ciast, placków oraz naleśników o których poczytacie na naszym blogu oraz instagramie.
Mąki dzielimy również pod kątem zbóż z jakich pochodzą. W naszym sklepie znajdziecie zdrowe mąki bogate w mikroskładniki takie jak fosfor, magnez, cynk i żelazo oraz witaminy z grupy B. Ich indeks glikemiczny również będzie niższy niż klasycznej mąki pszennej. Mowa oczywiście o mące kokosowej, orkiszowej, migdałowej, owsianej czy mące z ciecierzycy.