Co zamiast cukru?
Co zamiast cukru? Wybór jest bardzo szeroki, wszystkie produkty są bardzo zdrowe i szczerze je polecamy. W naszym sklepie znajdziesz Syrop z Agawy, syrop klonowy, Erytrytol i Ksylitol. Większość produktów posiada dużo mniej kalorii niż biały cukier, a dodatku ma wiele składników odżywczych. Jakich? Dowiesz się na dole strony pod produktami.
BIO Syrop z agawy 660g

BIO Syrop z agawy
BIO syrop z agawy to naturalny słodzik roślinnego pochodzenia, pozyskiwany z ekologicznych upraw agawy. Charakteryzuje się delikatnym, lekko karmelowym smakiem i płynną, łatwą do rozprowadzenia konsystencją. Jest w 100% roślinny, więc z powodzeniem może być stosowany przez wegan i wegetarian.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
BIO Cukier kokosowy 500g

BIO Cukier kokosowy - jaki ma indeks glikemiczny?
BIO cukier kokosowy to naturalny zamiennik białego cukru, pozyskiwany z nektaru kwiatów palmy kokosowej. Cechuje go nie tylko głęboki, karmelowy smak, ale i niski indeks glikemiczny (ok. 35), dzięki czemu nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi. To doskonała alternatywa dla osób, które chcą ograniczyć przetworzone słodziki, ale nie rezygnować z przyjemności. Nierafinowany, pełen naturalnych składników odżywczych – pasuje do kawy, wypieków, koktajli i potraw kuchni świata. Wybierając BIO cukier kokosowy, stawiasz na świadomą słodycz – pyszną, zdrową i etyczną.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Syrop klonowy 250g

Syrop klonowy - czy jest zdrowy?
Ekologiczna mąka kokosowa powstaje z drobno zmielonego miąższu kokosa, który po odtłuszczeniu i wysuszeniu zachowuje swoje cenne wartości odżywcze. Jest naturalnie bezglutenowa, bogata w błonnik i zdrowe tłuszcze, dzięki czemu wspiera trawienie i daje długotrwałe uczucie sytości. W wersji BIO wolna od sztucznych dodatków i pestycydów. To doskonały wybór dla osób na diecie bezglutenowej, keto i tych, którzy cenią naturalne produkty o delikatnym, kokosowym aromacie.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cukier wanilinowy 200g

Najlepszy cukier wanilinowy
Szukasz najlepszego cukru waniliowego, który podkręci smak ciast, deserów i wypieków? Ten produkt to cukier wanilinowy najwyższej jakości, tworzony na bazie etylowaniliny – składnika aż 3 razy bardziej aromatycznego niż tradycyjna wanilina. Choć nie zawiera naturalnej wanilii, jego zapach i smak są wyjątkowo intensywne i trwałe, co sprawia, że doskonale zastępuje klasyczny cukier waniliowy w codziennym użyciu. Idealny dla każdego, kto ceni aromatyczne wypieki i niezawodne efekty.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Erytrytol 500g

- Erytrol (erytrytol) to idealny zamiennik cukru i świetny słodzik do wypieków i nie tylko.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
BIO Syrop daktylowy 340g

BIO Syrop daktylowy
BIO syrop daktylowy to naturalny, słodki zamiennik cukru, powstały z najwyższej jakości daktyli. Bogaty w minerały, takie jak potas, magnez i żelazo, a także antyoksydanty, wspiera organizm i dodaje energii na cały dzień. Jego gęsta, karmelowa konsystencja i delikatnie owocowy smak sprawiają, że doskonale sprawdza się jako słodzik do herbaty, kawy, deserów i wypieków.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Syrop z agawy 350g

Do czego syrop z agawy?
Do czego syrop z agawy? To łagodniejszy i słodszy niż miód naturalny słodzik, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów, shake’ów oraz napojów – zarówno gorących, jak i zimnych. Dzięki temu, że jest aż 1,5 raza słodszy od cukru, wystarczy mniejsza ilość, by osiągnąć pożądany smak, a tym samym dostarczyć mniej kalorii.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cukier trzcinowy 1000g

Cukier trzcinowy 1000 g
Zastanawiasz się, czy cukier trzcinowy jest zdrowszy od białego? Cukier trzcinowy to mniej przetworzona alternatywa, która zachowuje naturalne składniki trzciny cukrowej, w tym śladowe ilości minerałów takich jak wapń, magnez czy potas. Dzięki delikatnemu procesowi produkcji zachowuje subtelny karmelowy smak i piękny, bursztynowy kolor. Świetnie sprawdza się w kuchni jako zamiennik białego cukru, nadając potrawom i napojom wyjątkowy aromat. To prosty krok w stronę bardziej naturalnego stylu życia!
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Ksylitol fiński 1000g

Ksylitol fiński zamiast cukru
Ksylitol fiński to naturalny słodzik pochodzący z kory brzozy, który wygląda i smakuje jak tradycyjny cukier, ale ma aż o 40% mniej kalorii. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG ok. 7), dlatego jest chętnie wybierany przez diabetyków i osoby na diecie. Dodatkowo ksylitol wspiera zdrowie zębów i nie powoduje nagłych skoków cukru we krwi.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Rodzaje słodzideł i co w sobie mają?
Syrop z agawy - czyli z rośliny kaktusowatej pochodzącej z obszaru pomiędzy Stanami Zjednoczonymi, a południową Afryką. Syrop posiada delikatny smak podobny do niektórych odmian miodu.
Niski indeks glikemiczny tego nektaru powoduje, że produkt ten polecany jest osobą cierpiącym na cukrzycę. Ilość kalorii jest o 20% mniejsza niż w tej samej ilości tradycyjnego cukru. Syropu wykorzystamy mniej aby uzyskać ten sam efekt, ponieważ jest on słodszy.
Syrop klonowy - to również zdrowy zamiennik cukru, jest źródłem witaminy B, magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Posiada mniej kalorii niż cukier i miód jednak w tym przypadku ma dość wysoki indeks glikemiczny ze względu na wysoką zawartość saharozy Idealnie sprawdzi się jako polewa do placków, naleśników i omletów.
Erytrytol - jest to bardzo niskokaloryczny i zdrowy słodzik pochodzenia naturalnego. Występuje w kilku owocach takich jak gruszkach czy winogronach. Nie powoduje problemów gastrycznych co może zdarzyć się w przypadku ksylitolu. Nie pozostawia specyficznego smaku jak stewia.
Bardzo ciekawym jest fakt, że erytrytol nie jest metabolizowany przez ludzi organizm tylko wydalany z moczem. Posiada bardzo niski indeks glikemiczny dzięki czemu mogą go stosować diabetycy.
Ksylitol - Jeden z najbardziej popularnych zamienników cukru. Nazywany cukrem brzozowym, mimo, że często wykonuje się go z kukurydzy. Jego kaloryczność jest aż o 40% mniejsza niż zwykłego cukru.
Należy jednak pamiętać, że podnosi on poziom cukru we krwi. Proces ten następuje powoli i stopniowo. Wygląd ksylitolu jest bardzo zbliżony do białego cukru. Pod względem słodkości jest od niego dużo słodszy. Mogą pojawić się problemy z układem pokarmowy jeśli będziemy spożywać go zbyt dużo, czyli od około 15g dziennie.
Podsumowując
Jak widać po opisach produktów warto szukać zamienników tradycyjnego cukru. Wszystkie mają różne zalety dzięki czemu są lepszymi produktami. Najczęściej wśród cech pojawia się mniejsza kaloryczność, większa słodkość oraz niższy indeks glikemiczny.
Idealnie nic tylko testować co Wam będzie smakowało najbardziej.