Co zamiast cukru?
Co zamiast cukru? Wybór jest bardzo szeroki, wszystkie produkty są bardzo zdrowe i szczerze je polecamy. W naszym sklepie znajdziesz Syrop z Agawy, syrop klonowy, Erytrytol i Ksylitol. Większość produktów posiada dużo mniej kalorii niż biały cukier, a dodatku ma wiele składników odżywczych. Jakich? Dowiesz się na dole strony pod produktami.
BIO Cukier kokosowy 500g
BIO Cukier kokosowy 500g
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: Wysyłka 18.09
Cukier wanilinowy 200g
Cukier wanilinowy do wypieków 200g
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: Wysyłka 18.09
Syrop z agawy 350g
Do czego syrop z agawy
Syrop z agawy porównywalny w smaku i konsystencji do miodu, lecz zdecydowanie łagodniejszy i słodszy. Będzie idealnym dodatkiem do ciast i deserów jako dodatek słodzący ale również jako pyszna polewa.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: Wysyłka 18.09
Cukier trzcinowy 1000g
Cukier powstały z trzciny cukrowej, posiada charakterystyczny karmelowy posmak i aromat oraz bursztynową barwę.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: Wysyłka 18.09
Ksylitol 1000g
Ksylitol jest naturalnym słodzikiem pozyskiwanym z drzewa brzozy.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: Wysyłka 18.09
Erytrol 1000g
Erytrytol (erytrol) to naturalny substytut cukru, o niskiej kaloryczności (ok. 24 kcal/100g) i delikatnym, słodkim smaku.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: Wysyłka 18.09
Rodzaje słodzideł i co w sobie mają?
Syrop z agawy - czyli z rośliny kaktusowatej pochodzącej z obszaru pomiędzy Stanami Zjednoczonymi, a południową Afryką. Syrop posiada delikatny smak podobny do niektórych odmian miodu.
Niski indeks glikemiczny tego nektaru powoduje, że produkt ten polecany jest osobą cierpiącym na cukrzycę. Ilość kalorii jest o 20% mniejsza niż w tej samej ilości tradycyjnego cukru. Syropu wykorzystamy mniej aby uzyskać ten sam efekt, ponieważ jest on słodszy.
Syrop klonowy - to również zdrowy zamiennik cukru, jest źródłem witaminy B, magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Posiada mniej kalorii niż cukier i miód jednak w tym przypadku ma dość wysoki indeks glikemiczny ze względu na wysoką zawartość saharozy Idealnie sprawdzi się jako polewa do placków, naleśników i omletów.
Erytrytol - jest to bardzo niskokaloryczny i zdrowy słodzik pochodzenia naturalnego. Występuje w kilku owocach takich jak gruszkach czy winogronach. Nie powoduje problemów gastrycznych co może zdarzyć się w przypadku ksylitolu. Nie pozostawia specyficznego smaku jak stewia.
Bardzo ciekawym jest fakt, że erytrytol nie jest metabolizowany przez ludzi organizm tylko wydalany z moczem. Posiada bardzo niski indeks glikemiczny dzięki czemu mogą go stosować diabetycy.
Ksylitol - Jeden z najbardziej popularnych zamienników cukru. Nazywany cukrem brzozowym, mimo, że często wykonuje się go z kukurydzy. Jego kaloryczność jest aż o 40% mniejsza niż zwykłego cukru.
Należy jednak pamiętać, że podnosi on poziom cukru we krwi. Proces ten następuje powoli i stopniowo. Wygląd ksylitolu jest bardzo zbliżony do białego cukru. Pod względem słodkości jest od niego dużo słodszy. Mogą pojawić się problemy z układem pokarmowy jeśli będziemy spożywać go zbyt dużo, czyli od około 15g dziennie.
Podsumowując
Jak widać po opisach produktów warto szukać zamienników tradycyjnego cukru. Wszystkie mają różne zalety dzięki czemu są lepszymi produktami. Najczęściej wśród cech pojawia się mniejsza kaloryczność, większa słodkość oraz niższy indeks glikemiczny.
Idealnie nic tylko testować co Wam będzie smakowało najbardziej.