Syrop z agawy 350g
Opis
Do czego syrop z agawy
Do czego syrop z agawy najlepiej dodać? Będzie idealnym dodatkiem do ciast i deserów jako dodatek słodzący ale również jako pyszna polewa. Sprawdzi się też jako słodzik do herbaty, do gorących oraz zimnych owocowych napojów. Skutecznie dosłodzisz nim różnego rodzaju shake'i.
Waga netto: 350g
Jest to świetna alternatywa dla białego cukru. Syrop ten jest prawie 1,5 raza słodszy niż zwykły cukier dzięki czemu zużyjesz go dużo mniej, przyjmiesz dużo mniej kalorii aby tak samo skutecznie dosłodzić daną potrawę.
Syrop z agawy porównywalny w smaku i konsystencji do miodu, lecz zdecydowanie łagodniejszy i słodszy. Jest to substancja słodząca produkowana tylko z niektórych gatunków agawy. Wytwarza się go wyciskanie soku z rdzenia agawy. Sok następnie jest podgrzewany i poddawany filtracji. W ten sposób dochodzi do hydrolizy cukrów złożonych w cukry proste (z znacznej mierze jest to fruktoza). W wyniku podgrzewania sok zamienia się płyn o konsystencji przypominającej lejący się miód.
Syrop poprzez swoją duża zawartość fruktozy sprawia, że spożyty w nadmiarze może zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Jednak syrop stosowany z umiarem jest bezpieczny choć nie zaleca się spożywania syropu z agawy przez małe dzieci.
Ciekawostka:
Przy wypieku ciast należy zwrócić uwagę na to, że syrop z agawy przyspiesza brązowienie ciasta, dlatego zalecane jest zmniejszenie temperatury pieczenia o 15-20°C. Jeśli chodzi o zdrowe wypieki, desery i wiele pomysłów na zdrowe przekąski znajdziecie je również na naszej grupie na FB :)
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1292 kJ / 310 kcal |
646 kJ / 155 kcal |
8 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g 0 g |
0 g 0 g |
0 % 0 % |
Węglowodany - w tym cukry |
78 g 77 g |
39 g 38,5 g |
15 % 43 % |
Błonnik |
0 g |
0 g |
- |
Białko |
0 g |
0 g |
0 % |
Sól** |
0,06 g |
0,03 g |
1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Dane techniczne
Wysyłaj do EmpikPlace | Tak |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.