Jak parzyć kawę?
Jak parzyć kawę?

Jak parzyć kawę?

Jak parzyć kawę, aby wydobyć z niej to co najcenniejsze?

Jaką kawę wybrać do poszczególnych metod parzenia?

Pyszna kawa, z pewnego źródła, świeżo palona i zmielona właściwie chwilę przed zakupem ... czego chcieć więcej?
Otóż sama jakość kawy to nie wszystko. Z pewnością jakość kawy jest bardzo ważna ale również czas wypalania i ewentualnie grubość zmielonych ziaren ma znaczenie. Jednak aby cieszyć się w pełni wszystkimi walorami pysznego napoju należy zgłębić metody zaparzania.

Parzenie w kawiarce

W Polsce popularnością najbardziej cieszą się ekspresy typu moka - potocznie zwane kawiarkami. Kafeterka została wymyślona przez Alfonso Bialetti z myślą o przyjemności picia włoskiej kawy w domowym zaciszu. Kawiarka działa dość podobnie do ekspresu ciśnieniowego. Należy jednak pamiętać o kilku podstawowych kwestiach:

Chcesz otrzymywać więcej tak praktycznych treści? Zapisz się do naszego newslettera pod tym linkiem. i zgarnij 15% zniżki na pierwsze zakupy w sklepie.


- woda w kawiarce powinna być możliwe jak najcieplejsze (nie zagotowana) aby kawa nie była poddana zbyt długo podgrzewaniu
- kawa nie może być zmielona za bardzo ale też nie może być za gruba, musi być nieco grubsza od kawy do espresso ale drobniejsza od tej do dripa
- wsypujemy kawe do sitka ale zdecydowanie nie do pełna - można lekko ubić
- po ustawieniu kawiarki na palnik zostawiamy otwartą klapę
- nie doprowadzamy do całkowitego wrzenia i przelania całej wody - napar może być zbyt gorzki

Przygotowanie kawy Fensh Press

Kolejny, chyba najprostszy w obsłudze jest French press.
Nie ma to nic skomplikowanego. Zmieloną kawę zalewamy wodą, po chwili przetłaczamy sitko na dno i voila kawa gotowa.

Kawy z Chemex'u

Równie proste choć zdecydowanie bardziej efektywne będzie podanie kawy z Chemex'u. Jest to "dzbanek" nieco przypominający klepsydrę, do którego wrzucamy filtr, nie zbyt drobno zmieloną kawę i zalewamy. Cierpliwie czekamy aż nasz ciemny napar spłynie do dolnej części "klepsydry".

Metoda Cold Brew

Cold Brew to świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą bawić się w specjalne sprzęty, albo lubią zimną kawę. Zmieloną kawę zalewamy zimną wodą i czekamy.... 12..24 nawet 36 godzin!!
Cold brew jest zdecydowanie łagodniejsza w smaku, ponieważ kawa nie wchodzi w reakcję z gorącą wodą. Dzięki parzeniu na zimno napój nie będzie też podrażniał żołądka tak jak tradycyjna kawa.

Ekspres ciśnieniowy

No i oczywiście nie może zabraknąć ekspresu ciśnieniowego. Jakże to jest wygodne. A ile możliwości daje użytkownikowi. Zaparzenie kawy trwa chwilę, dodatkowo spienianie mleka i absolutnie nie musimy się martwić ilością i grubością zmielonej kawy. Ekspres zdecyduje sam ile kawy zmielić i jak bardzo. Idealne rozwiązanie dla miłośników kawy z mlekiem w różnych odsłonach ale również dla wszystkich zabieganych.

To oczywiście tylko część sposobów na idealną kawę.

Można jeszcze parzyć kawę na piasku i w tygielku, a można też po prostu zalać sobie zmieloną kawę i zjadać fusy ;) Skoro wiecie już w czym parzyć kawę to warto teraz wybrać odpowiednie ziarno dla siebie.

Pamiętajcie, że możecie u nas zamówić również kawę mieloną - należy nas o tym poinformować w Uwagach przy składaniu zamówienia. Czas realizacji może się wydłużyć maksymalnie o jeden dzień, ponieważ kawa jest świeżo mielona, specjalnie na wasze życzenie.

Więcej ciekawostek na temat parzenia i właściwości kawy na naszym instagramie. Zapraszamy :)

 
Inni wybrali również
Baton orzechowy Kompas
Baton orzechowy Kompas

5,90 zł

Baton proteinowy Atlas 70g
Baton proteinowy Atlas 70g

7,40 zł

szt.
Baton Urwis Jabłko 40g
Baton Urwis Jabłko 40g

4,80 zł

szt.
Jagody Goji 250g
Jagody Goji 250g

13,50 zł

szt.
Baton Urwis Banan 40g
Baton Urwis Banan 40g

4,80 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl