Jak parzyć kawę?
Jak parzyć kawę, aby wydobyć z niej to co najcenniejsze?
Jaką kawę wybrać do poszczególnych metod parzenia?
Pyszna kawa, z pewnego źródła, świeżo palona i zmielona właściwie chwilę przed zakupem ... czego chcieć więcej?
Otóż sama jakość kawy to nie wszystko. Z pewnością jakość kawy jest bardzo ważna ale również czas wypalania i ewentualnie grubość zmielonych ziaren ma znaczenie. Jednak aby cieszyć się w pełni wszystkimi walorami pysznego napoju należy zgłębić metody zaparzania.
Parzenie w kawiarce
W Polsce popularnością najbardziej cieszą się ekspresy typu moka - potocznie zwane kawiarkami. Kafeterka została wymyślona przez Alfonso Bialetti z myślą o przyjemności picia włoskiej kawy w domowym zaciszu. Kawiarka działa dość podobnie do ekspresu ciśnieniowego. Należy jednak pamiętać o kilku podstawowych kwestiach:
Chcesz otrzymywać więcej tak praktycznych treści? Zapisz się do naszego newslettera pod tym linkiem. i zgarnij 15% zniżki na pierwsze zakupy w sklepie.
- woda w kawiarce powinna być możliwe jak najcieplejsze (nie zagotowana) aby kawa nie była poddana zbyt długo podgrzewaniu
- kawa nie może być zmielona za bardzo ale też nie może być za gruba, musi być nieco grubsza od kawy do espresso ale drobniejsza od tej do dripa
- wsypujemy kawe do sitka ale zdecydowanie nie do pełna - można lekko ubić
- po ustawieniu kawiarki na palnik zostawiamy otwartą klapę
- nie doprowadzamy do całkowitego wrzenia i przelania całej wody - napar może być zbyt gorzki
Przygotowanie kawy Fensh Press
Kolejny, chyba najprostszy w obsłudze jest French press.
Nie ma to nic skomplikowanego. Zmieloną kawę zalewamy wodą, po chwili przetłaczamy sitko na dno i voila kawa gotowa.
Kawy z Chemex'u
Równie proste choć zdecydowanie bardziej efektywne będzie podanie kawy z Chemex'u. Jest to "dzbanek" nieco przypominający klepsydrę, do którego wrzucamy filtr, nie zbyt drobno zmieloną kawę i zalewamy. Cierpliwie czekamy aż nasz ciemny napar spłynie do dolnej części "klepsydry".
Metoda Cold Brew
Cold Brew to świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą bawić się w specjalne sprzęty, albo lubią zimną kawę. Zmieloną kawę zalewamy zimną wodą i czekamy.... 12..24 nawet 36 godzin!!
Cold brew jest zdecydowanie łagodniejsza w smaku, ponieważ kawa nie wchodzi w reakcję z gorącą wodą. Dzięki parzeniu na zimno napój nie będzie też podrażniał żołądka tak jak tradycyjna kawa.
Ekspres ciśnieniowy
No i oczywiście nie może zabraknąć ekspresu ciśnieniowego. Jakże to jest wygodne. A ile możliwości daje użytkownikowi. Zaparzenie kawy trwa chwilę, dodatkowo spienianie mleka i absolutnie nie musimy się martwić ilością i grubością zmielonej kawy. Ekspres zdecyduje sam ile kawy zmielić i jak bardzo. Idealne rozwiązanie dla miłośników kawy z mlekiem w różnych odsłonach ale również dla wszystkich zabieganych.
To oczywiście tylko część sposobów na idealną kawę.
Można jeszcze parzyć kawę na piasku i w tygielku, a można też po prostu zalać sobie zmieloną kawę i zjadać fusy ;) Skoro wiecie już w czym parzyć kawę to warto teraz wybrać odpowiednie ziarno dla siebie.
Pamiętajcie, że możecie u nas zamówić również kawę mieloną - należy nas o tym poinformować w Uwagach przy składaniu zamówienia. Czas realizacji może się wydłużyć maksymalnie o jeden dzień, ponieważ kawa jest świeżo mielona, specjalnie na wasze życzenie.
Więcej ciekawostek na temat parzenia i właściwości kawy na naszym instagramie. Zapraszamy :)