Jak zrobić hummus z ciecierzycy
Jak zrobić hummus z ciecierzycy? Mamy na to bardzo szybki sposób. Zanim do niego przejdziemy warto się zastanowić czemu jest on taki zdrowy i dlaczego warto go spożywać.
Główne składniki hummusu to ciecierzyca, tahini oraz czosnek. Istne bomby witaminowe wpływające bardzo pozytywnie na poprawę sylwetki oraz na odporność organizmu.
Ciecierzyca to źródło dużej ilości pełnowartościowego białka witaminy C, K, A, B, kwasu foliowego, minerałów takich jak żelazo, magnez, cynk, potas.
Tahini, czyli pasta sezamowa to również wiele witamin oraz zdrowych tłuszczy.
Czosnek oraz jego role w budowaniu odporności raczej nie trzeba nikomu reklamować.
Zanim zaczniesz przygotowywać sam hummus namocz i ugotuj samą ciecierzycę około 150g. Zalej cieciorkę wodą już wieczorem i zostaw do namoczenia na noc. Gotuj aż będzie miękka około 60-80 minut.
Dodatkowo przygotuj następujące składniki:
- dwie łyżki Tahiti
- sok z połowy cytryny
- łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli i kminu rzymskiego
Przygotowane i odmierzone składniki kolejno dodawaj do miksera. Miksuj aż mus będzie gładki i stopniowo dodawaj niewielką ilość zimnej wody. Przygotowany hummus jest już gotowy. Aby smak był jeszcze lepszy przełóż go do słoika i odłóż do lodówki na kilka godzin. Smaki kolejnych składników przejdą sobą wzajemnie. Możesz rozkoszować się jego smakiem.
Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w naszym sklepie. Między innymi pod tym linkiem. Jeśli natomiast potrzebujesz wersji video z przygotowania hummusu. Kliknij tutaj na nasz profil na Instagramie.
Podawaj z pieczywem jako super zdrowa, odżywcza i dużo mniej kaloryczna alternatywa dla masła. W wersji bardziej fit jako dodatek do warzyw takich jak marchew czy kapusta pekińska. W każdej diecie nie tylko wegetariańskiej i wegańskiej nie powinno go zabraknąć.
Smacznego :)