Przepis na zdrowy chleb z ziarnami
Mamy nadzieje, że nasz przepis na zdrowy chleb z ziarnami zawarty w naszym artykule Was zaciekawi. Dzięki swoim dodatkom jest nie tylko zdrowy ale również posiada bardzo bogaty smak.
Bazą aby chlebek wyrósł pachnący i chrupiący jest mąką pszenna. Cała reszta to mocno pro zdrowotne dodatki. Zalet żurawiny, siemienia lnianego, słonecznika czy otrębów nie trzeba wymieniać. Oczywiście jeśli jednak chcielibyście je poznać zapraszamy do opisów tych produktów na naszej stronie.
Dodatki zawarte w chlebie powodują, że będzie on świetnie smakował sam bez dodatków. W porównaniu do zwykłego białego chleba nasz chleb posiada dużo więcej białka, mikro elementów takich jak magnez, cynk, wapń oraz wiele witamin. Na korzyść tego produktu działa również duża zawartość błonnika oraz innych składników poprawiających pracę układu pokarmowego.
Składniki na 1 bochenek chleba:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 3 łyżki słonecznika
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 0,5 szklanki otrębów (obojętnie jakich)
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka orzechów włoskich
- niepełna łyżka soli
- łyżka cukru
- 2,5 dag drożdży świeżych
- 0,5 l ciepłej wody
- Garść suszonej żurawiny
- odrobina sezamu lub maku do posypania
Przygotowanie:
Ponownie mieszamy i znów zakrywamy na około 40 min.