Owsianka z tahini i karmelizowanym bananem
Owsianka z tahini i karmelizowanym bananem to idealne śniadanie dla miłośników tradycyjnej owsianki. Ta jednak jest wyjątkowa. Nie za słodka, cudownie rozgrzewająca no i z karmelizowanym bananem.
Przepis na porcję dla dwóch osób:
Do garnuszka wlewamy wodę (około litra) i stawiamy na gazie. Od razu wrzucamy płatki owsiane (u nas około 9 łyżek).
Gotujemy na małym ogniu aż płatki spęcznieją.
W tym czasie szykujemy banany:
na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i obrane, przekrojone w poprzek dwa banany układamy delikatnie na roztopionym maśle. Na wolnym ogniu pozwalamy im się zarumienić. Lekko posypujemy cukrem trzcinowym.
Płatki wsiąknęły pewnie już większość wody, ściągamy je z gazu i dodajemy 3-4 łyżki pasty sezamowej Tahini. Mieszamy i wrzucamy do miseczek.
Na wierzch polewamy ulubionym miodem lub syropem z agawy lub daktyli. Idealnie będzie smakować również z powidłami śliwkowymi. No i oczywiście skarmelizowany banan!!
Dajcie znać jak Wam smakowało, a gdy już zjecie możecie zabrać sie za szykowanie pysznego
Sheika białkowo-węglowodanowego. Tak bogaty w białko i węglowodany napój przyda się do pracy na drugie śniadanie :)
Oba posiłki świetnie regenerują po ciężkim dniu lub intensywnym treningu jaki możecie zrobić z pomocą naszego
kanału na You Tube o nazwie Fit Iron.
Zapraszamy i Smacznego :p