Wegańskie pierogi z soczewicą
Obiecane danie główne ze świątecznego🎅 menu prosto z kuchni @cialo.czulosc już gotowe.
Pierożki te świetnie smakują i polecamy je nie tylko weganom ale również będą ciekawy urozmaiceniem dla osób jedzących mięso. Warto urozmaicać swój jadłospis i ze względu na często złą jakość mięsa jeść go po prostu mniej i próbować takich pyszności jak wegańskie pierogi z soczewicą.
Rozkoszujcie się tym cudownym smakiem, delikatnym ciastem i niesamowitych aromatem. A jak zrobicie swoje pierogi koniecznie dajcie nam znać. Chyba już wspomniałam, że pierogi są wegańskie 😉💛 Łapcie przepis⬇️
Ciasto na pierogi:
- 450g mąki pszennej
- szczypta soli
- 300ml gorącej wody
- 40g oleju
Farsz:
Ok 1kg pieczarek - kroimy drobno smażymy partiami najpierw na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, a gdy puszczą wodę dokładamy olej, odrobinę sosu sojowego i czarny pieprz tak by się zarumieniły. Na patelni smażymy drobno posiekaną cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, które później wyjmujemy.
Soczewice zielona gotujemy z grzybowym bulionem na sypko. Łączymy pieczarki i soczewice (proporcje dowolne ważne by farsz był dość zbity i dobrze doprawiony)
dodajemy: Sól, pieprz, czosnek, płatki drożdżowe i kilka razy blendujemy by masa ładnie się połączyła. Ciasto na pierogi zagniatamy ok 8min (dla szcześciarzy robociarzy z hakiem to jakies 3 min) i odstawiamy by odpoczęło około pół godziny.
Następnie rozwałkowujemy, wycinamy kółka, ładujemy farsz i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, od wypłynięcia ok 3-4 min (trzeba sprawdzić czy ciasto jest juz ready) No i okraszamy oczywiście skarmelizowaną cebulką.
Smacznego 🎄 Przepis od Ciało.czułość
https://www.instagram.com/cialo.czulosc/
Produkty jak zawsze od Fit Iron Zdrowe Zakupy
https://fitironsklep.pl/ ; https://www.instagram.com/fitiron_zdr...