Instytut Kawy Kawa Nikaragua Olomega SHG
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Kawa Nikaragua Olomega SHG
To 100% arabika pochodząca z regionu Olomega w Nikaragui. Ziarna poddawane są obróbce mokrej (washed), co intensyfikuje ich smak i aromat, podkreślając owocowe nuty. W jej profilu smakowym dominują akcenty czekolady, orzechów i moreli, wzbogacone o wyraźną, owocową kwasowość. Doskonała propozycja dla miłośników kaw czarnych i espresso, którzy cenią sobie pełnię smaku i wyjątkowy charakter każdej filiżanki.
Kawa z gatunku Arabika, ziarnista, palona.
100% Arabika, data palenia znajduje się na zgrzewie opakowania.
Region |
Olomega |
Odmiana | Typica Caturra, Bourbon |
Wysokość upraw | 1250 m n.p.m. |
Obróbka | washed |
Kwasowość | średnia |
Nuty smakowe | czekolada deserowa, orzechy, morele |
Przeznaczenie |
kolba, kawiarka, automat |
Kawę przygotuj tak jak lubisz. My rekomendujemy: ekspres kolbowy, kawiarka, ekspres automatyczny.
Dzięki obróbce metodą mokrą (washed), polegającej na usunięciu miąższu z ziaren kawy przy użyciu wody, ziarno zyskuje intensywny aromat, a owocowe nuty stają się bardziej wyraźne, podkreślając wyjątkowy charakter smaku.
Data palenia
Kawę wypalamy codziennie, dzięki temu nasza kawa jest zawsze świeża. Data palenia znajduje się na każdym opakowaniu.
Data przydatności
Kawę z naszej palarni rekomendujemy spożyć po 7. dniu od wypalenia oraz przed upływem 6. miesięcy od tej daty. Wtedy kawa będzie najsmaczniejsza. Najlepsze efekty uzyskamy, jeśli zaparzymy kawę między drugim tygodniem a trzecim miesiącem od wypalenia.
Dlaczego kawa musi odpocząć?
Kawa po wyjściu z pieca musi odgazować. Dlatego w naszych opakowaniach znajduje się wentyl „one way”, dzięki któremu nadmiar dwutlenku węgla ucieka z ziaren do atmosfery. Proces zaczyna się zaraz po wyjęciu z pieca i może trwać nawet do 2 tygodni.
Przechowywanie
Po otwarciu najlepiej przechowywać w oryginalnym opakowaniu.
Kawa z Nikaragui
Nikaragua to kraj o bogatej tradycji uprawy kawy, której historia sięga ponad 200 lat. Żyzne, wulkaniczne gleby oraz gorący, wilgotny klimat równikowy stwarzają idealne warunki do wzrostu kawowców. Uprawiane są tutaj wyłącznie odmiany arabiki, takie jak Bourbon, Maragogype, Caturra czy Pacas, a także ceniona Pacamara – wyjątkowa hybryda o dużych, podłużnych ziarnach i cytrusowo-kwiatowym profilu smakowym. Kawa z Nikaragui zachwyca bogactwem aromatów, które powstają dzięki starannie dobranym metodom obróbki i pasji lokalnych plantatorów.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.