Instytut Kawy Kawa Nikaragua Olomega SHG

Nikaragua.jpg
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 42,00 zł

Cena regularna:

42.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 42 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Kawa z gatunku Arabika, ziarnista, palona.

100% Arabika, data palenia znajduje się na zgrzewie opakowania. 

Region

Olomega
Odmiana Typica Caturra, Bourbon
Wysokość upraw 1250 m n.p.m.
Obróbka washed
Kwasowość średnia
Nuty smakowe czekolada deserowa, orzechy, morele
Przeznaczenie

kolba, kawiarka, automat

Kawę przygotuj tak jak lubisz. My rekomendujemy: ekspres kolbowy, kawiarka, ekspres automatyczny.

Nikaragua olomega shg

Dzięki obróbce metodą mokrą (washed), polegającej na usunięciu miąższu z ziaren kawy przy użyciu wody, ziarno zyskuje intensywny aromat, a owocowe nuty stają się bardziej wyraźne, podkreślając wyjątkowy charakter smaku.


Data palenia

Kawę wypalamy codziennie, dzięki temu nasza kawa jest zawsze świeża. Data palenia znajduje się na każdym opakowaniu.


Data przydatności

Kawę z naszej palarni rekomendujemy spożyć po 7. dniu od wypalenia oraz przed upływem 6. miesięcy od tej daty. Wtedy kawa będzie najsmaczniejsza. Najlepsze efekty uzyskamy, jeśli zaparzymy kawę między drugim tygodniem a trzecim miesiącem od wypalenia.


Dlaczego kawa musi odpocząć?

Kawa po wyjściu z pieca musi odgazować. Dlatego w naszych opakowaniach znajduje się wentyl „one way”, dzięki któremu nadmiar dwutlenku węgla ucieka z ziaren do atmosfery. Proces zaczyna się zaraz po wyjęciu z pieca i może trwać nawet do 2 tygodni.


Przechowywanie

Po otwarciu najlepiej przechowywać w oryginalnym opakowaniu.


Kawa z Nikaragui

Nikaragua to kraj o bogatej tradycji uprawy kawy, której historia sięga ponad 200 lat. Żyzne, wulkaniczne gleby oraz gorący, wilgotny klimat równikowy stwarzają idealne warunki do wzrostu kawowców. Uprawiane są tutaj wyłącznie odmiany arabiki, takie jak Bourbon, Maragogype, Caturra czy Pacas, a także ceniona Pacamara – wyjątkowa hybryda o dużych, podłużnych ziarnach i cytrusowo-kwiatowym profilu smakowym. Kawa z Nikaragui zachwyca bogactwem aromatów, które powstają dzięki starannie dobranym metodom obróbki i pasji lokalnych plantatorów.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl