Instytut Kawy Kawa bezkofeinowa Kolumbia Pitalito Decaf
Cena regularna:
139,00 zł
towar niedostępny

Opis
Kawa bezkofeinowa Kolumbia Pitalito Decaf
Kawa bezkofeinowa w ziarnach i mielona to kolumbijska 100% arabika. Kawa w procesie produkcji pozbawiona jest kofeiny. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa? Tak! Zachowuje pełnię smaku i aromatu tradycyjnej kawy, a przy tym jest łagodniejsza dla organizmu. To idealny wybór dla tych, którzy chcą unikać kofeiny, ale nie rezygnować z kawowego rytuału!
Kawa z gatunku Arabika, ziarnista, palona.
100% Arabika, data palenia znajduje się na zgrzewie opakowania.
Region |
Pitalito |
Odmiana | Colombia - Castillo |
Wysokość upraw | 1400-1800 m n.p.m. |
Obróbka | sugar cane |
Kwasowość | średnia |
Nuty smakowe | pomarańcza, karmel, mleczna czekolada |
Przeznaczenie |
kolba, kawiarka, automat |
Kawę przygotuj tak jak lubisz. My rekomendujemy: ekspres kolbowy, kawiarka, ekspres automatyczny.
Ziarna kawy zostały poddane obróbce sugar cane, która polega na zamoczeniu ziaren kawy w melasie z trzciny cukrowej, która wytwarza octan etylu, a ten bardzo mocno absorbuje z ziaren kawy kofeinę.
Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?
Mamy dobrą wiadomość! Zachowuje pełnię smaku i aromatu tradycyjnej kawy, a przy tym jest łagodniejsza dla organizmu. Dzięki naturalnym metodom dekofeinizacji nie traci cennych antyoksydantów i składników odżywczych. To idealny wybór dla tych, którzy chcą unikać kofeiny, ale nie rezygnować z kawowego rytuału!
Data palenia
Kawę wypalamy codziennie, dzięki temu nasza kawa jest zawsze świeża. Data palenia znajduje się na każdym opakowaniu.
Data przydatności
Kawę z naszej palarni rekomendujemy spożyć po 7. dniu od wypalenia oraz przed upływem 6. miesięcy od tej daty. Wtedy kawa będzie najsmaczniejsza. Najlepsze efekty uzyskamy, jeśli zaparzymy kawę między drugim tygodniem a trzecim miesiącem od wypalenia.
Dlaczego kawa musi odpocząć?
Kawa po wyjściu z pieca musi odgazować. Dlatego w naszych opakowaniach znajduje się wentyl „one way”, dzięki któremu nadmiar dwutlenku węgla ucieka z ziaren do atmosfery. Proces zaczyna się zaraz po wyjęciu z pieca i może trwać nawet do 2 tygodni.
Przechowywanie
Po otwarciu najlepiej przechowywać w oryginalnym opakowaniu.
Kawa z historią
Farma La Primavera to miejsce z długą tradycją uprawy kawowca, przekazywaną od dwóch pokoleń. Początkowo pełniła funkcję pastwiska, jednak około 1995 roku posadzono tam pierwsze krzewy tradycyjnych odmian, takich jak Caturra i Castillo. Po 2005 roku José Oliver Galindez zainteresował się produkcją wysokiej jakości ziaren, a jego pasja do nowych technologii pozwoliła udoskonalić metody obróbki. Dziś farma zajmuje 8 hektarów i mieści się w naturalnym rezerwacie, oferując ziarna poddawane zarówno obróbce naturalnej, jak i mytej.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.