Instytut Kawy Kawa Tanzania Kent
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Kawa Tanzania Kent od Instytutu Kawy
Tanzania Kent to kawa o doskonale wyważonym smaku, w którym owocowa kwasowość rabarbaru i porzeczki spotyka się z delikatną słodyczą herbaty i brązowego cukru. Jej harmonijny profil sprawia, że to idealny wybór dla tych, którzy cenią zrównoważone, pełne elegancji kompozycje. Zachwyca głębią aromatu i lekkością, która urzeka przy każdym łyku.
100% Arabika
Kawa wypalana i polecana do metod przelewowych.
Data palenia znajduje się na zgrzewie opakowania.
Kraj |
Tanzania |
Region |
Karata |
Odmiana | Typica, Bourbon, Kent |
Wysokość upraw |
1600 - 1800 m n.p.m. |
Obróbka | washed |
Kwasowość | zrównoważona |
Nuty smakowe | rabarbar, porzeczka, herbata, cukier brązowy |

Data palenia
Kawę wypalamy codziennie, dzięki temu nasza kawa jest zawsze świeża. Data palenia znajduje się na każdym opakowaniu.
Data przydatności
Kawę z naszej palarni rekomendujemy spożyć po 7. dniu od wypalenia oraz przed upływem 6. miesięcy od tej daty. Wtedy kawa będzie najsmaczniejsza. Najlepsze efekty uzyskamy, jeśli zaparzymy kawę między drugim tygodniem a trzecim miesiącem od wypalenia.
Dlaczego kawa musi odpocząć?
Kawa po wyjściu z pieca musi odgazować. Dlatego w naszych opakowaniach znajduje się wentyl „one way”, dzięki któremu nadmiar dwutlenku węgla ucieka z ziaren do atmosfery. Proces zaczyna się zaraz po wyjęciu z pieca i może trwać nawet do 2 tygodni.
Przechowywanie
Po otwarciu najlepiej przechowywać w oryginalnym opakowaniu.
Wyjątkowa obróbka ziaren kawy
Tanzania Kent to kawa pochodząca z Ngila Coffee Estate – malowniczej farmy o powierzchni 100 hektarów, na której rośnie 150 000 drzew kawowych, dostarczających rocznie 120 ton najwyższej jakości arabiki odmian Bourbon i Typica.
Farma położona jest na wysokości 1500-1600 m n.p.m., w pobliżu krateru Ngorongoro, na skraju bujnych lasów chmurowych północnych wyżyn Tanzanii. Historia tego miejsca sięga lat 20. XX wieku, kiedy to niemiecki osadnik podjął ryzykowną, lecz zakończoną sukcesem próbę uprawy kawy w tym wyjątkowym regionie. W 1992 roku farmę przejęła niemiecka rodzina Meyer, która wprowadziła nowoczesne technologie, takie jak system nawadniania kropelkowego i oszczędzające wodę metody obróbki kawy.
Dzięki doświadczonemu personelowi i unikalnym warunkom uprawy, Ngila Coffee Estate dostarcza kawę o niezrównanej jakości, cenioną przez palarnie i miłośników kawy na całym świecie.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.