Instytut Kawy Kawa Brazylia Cemorrado
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Kawa Brazylia Cemorrado
Kawa Brazylia Cemorrado to wyjątkowa mieszanka ziaren pochodzących z najlepszych plantacji regionów Cerrado i Mogiana – dwóch brazylijskich potęg w świecie kawy. To kawa o wyraźnym profilu smakowym, z nutami czekolady, orzechów laskowych i delikatnym akcentem karmelu, które doskonale wybrzmiewają szczególnie w klasycznym espresso. Dzięki uprawom na wysokościach sięgających 1300 m n.p.m. i idealnym warunkom klimatycznym kawa Brazylia Cemorrado zachwyca zbalansowanym body, niską kwasowością i aksamitną konsystencją. Jej smak jest harmonijny, a jednocześnie wyrazisty – idealna propozycja dla tych, którzy szukają kawy o klasycznym południowoamerykańskim charakterze.
Kawa z gatunku Arabika, ziarnista, palona.
100% Arabika, data palenia znajduje się na zgrzewie opakowania.
Kraj |
Brazylia |
Region |
Cerrado, Mogiana |
Odmiana | Yellow Bourbon, Catuai |
Wysokość upraw |
1100-1300m n.p.m. |
Obróbka | naturalna |
Kwasowość | niska |
Nuty smakowe | czekolada, pistacje, kakao |
Przeznaczenie |
kolba, kawiarka, automat |
Kawę przygotuj tak jak lubisz. My rekomendujemy: ekspres kolbowy, kawiarka, ekspres automatyczny.
Data palenia
Kawę wypalamy codziennie, dzięki temu nasza kawa jest zawsze świeża. Data palenia znajduje się na każdym opakowaniu.
Data przydatności
Kawę z naszej palarni rekomendujemy spożyć po 7. dniu od wypalenia oraz przed upływem 6. miesięcy od tej daty. Wtedy kawa będzie najsmaczniejsza. Najlepsze efekty uzyskamy, jeśli zaparzymy kawę między drugim tygodniem a trzecim miesiącem od wypalenia.
Dlaczego kawa musi odpocząć?
Kawa po wyjściu z pieca musi odgazować. Dlatego w naszych opakowaniach znajduje się wentyl „one way”, dzięki któremu nadmiar dwutlenku węgla ucieka z ziaren do atmosfery. Proces zaczyna się zaraz po wyjęciu z pieca i może trwać nawet do 2 tygodni.
Przechowywanie
Po otwarciu najlepiej przechowywać w oryginalnym opakowaniu.
Wyjątkowy sposób uprawy
Kawa Brazylia Cemorrado to wyselekcjonowana mieszanka ziaren z dwóch renomowanych brazylijskich regionów – Cerrado i Mogiana – stworzona z myślą o podkreśleniu czekoladowych nut, idealnych do włoskiego espresso. Ziarna pochodzą z prestiżowych plantacji Pantano Buriti i Horizontina, gdzie kawa rośnie na wysokościach od 800 do 1300 m n.p.m., w idealnych warunkach klimatycznych regionu Cerrado Mineiro. To pierwszy obszar w Brazylii z certyfikatem „Określenia pochodzenia”, co gwarantuje nie tylko jakość, ale i unikalny charakter zbiorów. Kawa Brazylia Cemorrado może poszczycić się wysoką oceną 82,5 punktów SCA, a jej uprawa nadzorowana jest przez Radę Regulacji Określenia Pochodzenia. Każda filiżanka to kawa o udokumentowanym rodowodzie i smaku, który oczarowuje.
A co do kawy? Pyszne zdrowe przekąski również w naszym sklepie. Orzechy, suszone owoce, czekolady bez dodatku cukru. Zerknij tutaj.
Dane techniczne
Wysyłaj do EmpikPlace | Tak |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.