Instytut Kawy Kawa Gwatemala huehuetenango SHB EP
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Kawa Gwatemala Huehuetenango SHB
Kawa Gwatemala to aromatyczna podróż wprost do serca wulkanicznych wzgórz regionu Santa Rosa. Ziarna odmian Typica, Bourbon, Caturra i Catuai dojrzewają na wysokościach 1400–1800 m n.p.m., co nadaje naparowi wyjątkową głębię i szlachetność. Dzięki metodzie washed oraz rygorystycznemu ręcznemu sortowaniu każda filiżanka tej kawy zachwyca czystością smaku i perfekcyjnym balansem. Delikatna kwasowość spotyka się tu z nutami mlecznej czekolady, pomarańczy i syropu klonowego, tworząc wyrafinowany, a zarazem przyjemnie słodki profil.
Kawa z gatunku Arabika, ziarnista, palona.
100% Arabika, data palenia znajduje się na zgrzewie opakowania.
Region |
Santa Rosa |
Odmiana | Typica, Bourbon, Caturra, Catuai |
Wysokość upraw |
1200-1500 m n.p.m. |
Obróbka | washed |
Kwasowość | niska |
Nuty smakowe | pomarańcza, czekolada mleczna, syrop klonowy |
Przeznaczenie |
kolba, kawiarka, automat |
Kawę przygotuj tak jak lubisz. My rekomendujemy: ekspres kolbowy, kawiarka, ekspres automatyczny.
Dzięki obróbce metodą mokrą (washed), polegającej na usunięciu miąższu z ziaren kawy przy użyciu wody, ziarno zyskuje intensywny aromat, a owocowe nuty stają się bardziej wyraźne, podkreślając wyjątkowy charakter smaku.
Data palenia
Kawę wypalamy codziennie, dzięki temu nasza kawa jest zawsze świeża. Data palenia znajduje się na każdym opakowaniu.
Data przydatności
Kawę z naszej palarni rekomendujemy spożyć po 7. dniu od wypalenia oraz przed upływem 6. miesięcy od tej daty. Wtedy kawa będzie najsmaczniejsza. Najlepsze efekty uzyskamy, jeśli zaparzymy kawę między drugim tygodniem a trzecim miesiącem od wypalenia.
Dlaczego kawa musi odpocząć?
Kawa po wyjściu z pieca musi odgazować. Dlatego w naszych opakowaniach znajduje się wentyl „one way”, dzięki któremu nadmiar dwutlenku węgla ucieka z ziaren do atmosfery. Proces zaczyna się zaraz po wyjęciu z pieca i może trwać nawet do 2 tygodni.
Przechowywanie
Po otwarciu najlepiej przechowywać w oryginalnym opakowaniu.
Wyjątkowy sposób uprawy
Kawa Gwatemala zawdzięcza swoją złożoność aż 300 unikalnym mikroklimatom, które tworzą doskonałe warunki do uprawy kawowca. Wpływ Atlantyku i Pacyfiku, żyzne gleby wulkaniczne oraz górskie tereny przekładają się na wyjątkową różnorodność smaków – każda farma oferuje coś unikalnego. Region Santa Rosa słynie z doskonale zbalansowanej arabiki uprawianej na wysokościach powyżej 1400 m n.p.m. Co więcej, dzięki wsparciu Anacafé – gwatemalskiego stowarzyszenia kawowego – nawet najmniejsze plantacje korzystają z nowoczesnych badań, szkoleń i technologii. To właśnie połączenie tradycji, natury i wiedzy sprawia, że kawa Gwatemala od lat zachwyca najbardziej wymagających smakoszy.
Dane techniczne
Wysyłaj do EmpikPlace | Tak |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.