Instytut Kawy Kawa Kolumbia La Ricaurte

Kolumbia La Ricaurte.jpg
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 79,00 zł

Cena regularna:

79.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 79 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: Instytut Kawy
Kod produktu: 9824-55747_20250401142229

Opis

Kawa Kolumbia La Ricaurte

Kolumbia La Ricaurte to kawa o wyjątkowym profilu smakowym, w którym soczysta owocowość spotyka się z delikatną słodyczą. Dzięki metodzie obróbki infused honey ziarna zyskują wyraziste nuty truskawek i melona, uzupełnione subtelnym akcentem gumy balonowej. Średnia kwasowość nadaje kawie lekkości i podkreśla jej bogaty, złożony aromat.

Uprawiana na wysokości 1900–2000 m n.p.m. w regionie Antioquia, kawa La Ricaurte pochodzi z odmiany Catuai, która słynie ze swojej harmonii smakowej. Staranna selekcja i ręczny zbiór sprawiają, że każda filiżanka tej kawy dostarcza wyjątkowych doznań, łącząc intensywność z aksamitną delikatnością.

100% Arabika

Kawa wypalana i polecana do metod przelewowych.

Data palenia znajduje się na zgrzewie opakowania. 

Kraj

Kolumbia

Region

Antioquia
Odmiana Catuai
Wysokość upraw

1900 - 2000 m.n.p.m

Obróbka infused honey
Kwasowość średnia
Nuty smakowe truskawki, melon, guma balonowa

 Kolumbia la ricaurte kawa przelewowa Instytut Kawy


Data palenia

Kawę wypalamy codziennie, dzięki temu nasza kawa jest zawsze świeża. Data palenia znajduje się na każdym opakowaniu.


Data przydatności

Kawę z naszej palarni rekomendujemy spożyć po 7. dniu od wypalenia oraz przed upływem 6. miesięcy od tej daty. Wtedy kawa będzie najsmaczniejsza. Najlepsze efekty uzyskamy, jeśli zaparzymy kawę między drugim tygodniem a trzecim miesiącem od wypalenia.


Dlaczego kawa musi odpocząć?

Kawa po wyjściu z pieca musi odgazować. Dlatego w naszych opakowaniach znajduje się wentyl „one way”, dzięki któremu nadmiar dwutlenku węgla ucieka z ziaren do atmosfery. Proces zaczyna się zaraz po wyjęciu z pieca i może trwać nawet do 2 tygodni.


Przechowywanie

Po otwarciu najlepiej przechowywać w oryginalnym opakowaniu.


Wyjątkowa obróbka ziaren kawy

Najbardziej dojrzałe wiśnie kawowca są starannie zbierane ręcznie, a następnie umieszczane w zbiorniku ze stali nierdzewnej, gdzie przez około 120 godzin fermentują w warunkach beztlenowych. Kolejnym etapem jest ponowna fermentacja z dodatkiem koncentratu z wybranych owoców – w tym przypadku truskawek. Po trzech dniach rozpoczyna się proces suszenia, który trwa około pięciu dni.

Dzięki tej unikalnej metodzie obróbki kawa zyskuje intensywnie owocowy profil smakowy, pełen słodyczy i wielowymiarowych nut, które zachwycają podniebienie.


Rodzinna farma i wielopokoleniowa tradycja

Historia uprawy kawy na farmie La Ricaurte sięga około 1940 roku, kiedy trzej bracia odziedziczyli gospodarstwo po swoim ojcu i postanowili skupić się na uprawie kawy. Początkowo koncentrowali się na dwóch klasycznych odmianach – Typica i Bourbon.

Obecnie gospodarstwo zajmuje około 35 hektarów, z czego 25 hektarów przeznaczonych jest na uprawę kawowców. Kawa rośnie tu głównie na wysokości powyżej 1750 m n.p.m., a na plantacji znajduje się blisko 100 000 drzew kawowych, w tym także odmiany Caturra, Castillo i Tabi.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Inni wybrali również
Instytut Kawy Kawa bezkofeinowa Kolumbia Pitalito Decaf
Instytut Kawy Kawa bezkofeinowa Kolumbia Pitalito Decaf

129,00 zł

Cena regularna:

139,00 zł

Najniższa cena: 109,00 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl